În contabilitatea financiară cheltuielile sunt grupate după natura lor, iar în contabilitatea de gestiune, pentru calculul costurilor bunurilor, acestea se clasifică astfel:
• cheltuieli directe;
• cheltuieli indirecte de producţie;
• cheltuieli generale de administraţie şi
• cheltuieli de desfacere
Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifică pe un anumit obiect de calculaţie (produs, serviciu, lucrare, comandă, fază , activitate, func ţie, centru etc.) încă din momentul efectuării lor şi, ca atare, se includ direct în costul obiectelor respective.
Din categoria cheltuielilor directe înregistrate de entitate fac parte cheltuielile cu consumul de materii prime şi materiale consumabile, energie consumat ă în scopuri tehnologice, manoperă directă ş i alte cheltuieli directe de producţie. Manopera directă cuprinde: cheltuielile cu plata remuneraţiilor cuvenite personalului direct productiv, cu plata contribuţiei unităţii la asigurările sociale, contribuţia unităţii pentru ajutorul de şomaj aferentă acestora etc.
Pentru înregistrarea cheltuielilor directe în contabilitatea de gestiune se utilizează contul 921 „Cheltuielile activităţii de bază”, în cadrul căruia se pot crea conturi analitice pentru locuri de cheltuieli, obiecte de calculaţie (ex: pe produse) etc. De asemenea, în vederea determinării corecte a costului de producţie, acesta se poate detalia pe cele două categorii de cheltuieli, respectiv cheltuieli care privesc obţinerea bunurilor şi cheltuieli care nu sunt legate de producţia acestora. În această ultimă categorie se pot cuprinde, de exemplu, cheltuielile neproductive, depăşirile de norme de consum, cheltuielile aferente lipsurilor de gestiune etc., care nu trebuie să fie incluse în costul de producţie al bunurilor obţinute.
Cheltuielile indirecte de producţie sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica şi atribui direct pe un anumit obiect de calculaţie, ci privesc întreaga activitate a unei secţii, atelier etc.
Cheltuielile indirecte de producţie se colectează cu ajutorul contului 923 „Cheltuieli indirecte de producţie”, în cadrul că ruia se pot crea conturi analitice pentru fiecare secţie de bază, atelier etc., categorii de cheltuieli (cheltuieli generale ale secţiei, cheltuieli cu întreţinerea şi funcţionarea utilajelor) etc.
Cheltuielile indirecte de producţie cuprind:
a. regia fixă de producţie, formată din costurile indirecte care rămân relativ constante, indiferent de volumul producţiei, cum ar fi: amortizarea utilajelor şi echipamentelor, întreţinerea secţiilor şi utilajelor, precum şi cheltuielile cu administrarea secţiilor;
b. regia variabilă de producţie, formată din acele cheltuieli indirecte de producţie care variază în raport cu volumul producţiei (costuri indirecte cu materialele şi cu forţa de muncă).
Repartizarea valorii regiei fixe asupra costurilor de producţie ale produselor obţinute se face pe baza capacităţii normale de producţie, iar regia fixă nealocată va fi recunoscută drept cheltuială în perioada în care a apărut.
Cheltuielile generale de administraţie sunt aferente întregii activităţi desfăşurate în cadrul unităţii, colectându-se pe total entitate.
Dacă o entitate întreprinde mai multe activităţi, de exemplu, pe lângă activitatea de producţie mai desfăşoară şi alte activităţi, cum ar fi comerţul cu amănuntul şi prestări servicii, în vederea determinării costului complet al producţiei, cheltuielile generale de administra ţie trebuie repartizate asupra tuturor activităţilor entităţii. Cheltuielile generale de administraţie sunt indirecte atât faţă de activitatea de bază desfăşurată în cadrul unei entităţi, cât şi faţă de produsele, lucrările şi serviciile realizate.
Acestea se reflectă în contabilitatea de gestiune în debitul contului 924 „Cheltuieli generale de administraţie”.
Cheltuielile de desfacere sunt ocazionate de vânzarea produselor fabricate. În această categorie se pot include, de exemplu, cheltuieli de reclamă şi publicitate, cheltuieli cu ambalajele, salariile personalului care se ocupă de distribuţia produselor etc. Pentru înregistrarea acestora în contabilitatea de gestiune se utilizează contul 925 „Cheltuieli de desfacere”.
Reflectarea în contabilitatea de gestiune a operaţiunilor legate de obţinerea producţiei se efectuează în funcţie de necesităţile informaţionale ale fiecărei entităţi.